Hieronder ziet u een overzicht van de activiteiten en evenementen in tekst en beeld

welke door ons in dit jaar zijn georganiseerd

********************

17 februari 2024, Sunset March

Vandaag was de eer te beurt gevallen aan het Veteranen Ontmoetings Centrum Legerplaats bij Oldebroek (VOC-LbO) om, met een detachement Veteranen en aanhang, de Sunset March te lopen. Deze bijzondere mars over de brug “De Oversteek” ter herdenking aan de geallieerde oversteek op 20 september 1940, waarbij 48 Amerikaanse soldaten van de 82e Airborne Divisie het leven lieten, hebben we in 2022 ook gelopen met een detachement. Telkens weer een bijzondere, indrukwekkende en relativerende gebeurtenis om mee te maken.
Na een ontvangst onder de brug met een hapje en een drankje, een praatje te hebben gemaakt met deze en gene en natuurlijk met het bekende “leuk om jou ook weer te zien” hebben we ons voorbereid op de aanvang van de mars.
Aangezien we hadden verzameld bij het monument (en dat is het einde van de mars) hebben we ons eerst verplaatst naar de overzijde van de brug waar het beginpunt is.
Onze gastheer namens Team 31 was vandaag D.J. van Zuidam. Hij nam ons in vogelvlucht mee aangaande de dag 20 september 1940 en gaf kort weer wat er allemaal gebeurt is. Ook het ontstaan van deze mars werd helder uit de doeken gedaan.
Hierna was het wachten op het moment van zonsondergang en dat was vandaag om 17.56 uur. Op dat moment gaan de lichten voor de brug en aan de overzijde van de brug aan en even later zal dan het licht van de 1e van 48 lantaarnpalen gaan branden. Dat is het sein voor de veteraan van de dag, vandaag is dat Kapitein bd. Gerrit Bosch, om in een langzaam tempo de mars aan te vangen. Het tempo wordt bepaald door het telkenmale ontbranden van de volgende lantaarnpaal en zo wordt de mars, in stilte, naar de overkant gelopen.
Nadat we aan het einde van de mars waren aangekomen zagen we de verlichting onder de brug als laatste ontbranden.
Ter afsluiting van deze mars volgt er dan altijd nog een officieel moment bij het monument. In dit geval werden er door Janine Rutenfrans-Steenbergen bloemen gelegd ter ere van haar vader. Hij wilde deze mars meemaken maar kon er door ziekte helaas niet bij zijn en daarom heeft zij, uit zijn naam en samen met haar man, de mars gelopen en de bloemen gelegd.
Na het leggen van de bloemen werd de eregroet gebracht door de aanwezige militairen waarna het officiële gedeelte was beëindigd.
Nog even kort napraten, wat foto’s maken bij het monument en aansluitend onder de brug nog een kleine versnapering waaronder natuurlijk ons traditionele drankje het alom bekende “Barbarabittertje”.
We kunnen terugzien op weer een gezellig, indrukwekkend en geslaagd evenement en na ook weer het bekende “tot de volgende keer” is iedereen huiswaarts gekeerd.
Wat het bestuur van de SVOC-LbO betreft zien we elkaar volgend jaar weer bij de volgende Sunset March.

********************

28 maart 2024, Paaslunch

Na het meer dan mooie succes van de Kerstlunch waar we met een volle zaal met veteranen van een voortreffelijke Kerstlunch hebben genoten heeft het bestuur SVOC-LbO besloten om dit jaar, voor het eerst, ook een Paaslunch te gaan organiseren. Vandaag is het dan zover en we zijn weer erg tevreden over het aantal veteranen dat aanschuift bij deze Paaslunch. Ook zijn we zeer blij met de aanwezigheid van een 6-tal Burgemeesters van de gemeenten waar we een nauwe samenwerking mee hebben. Dit zijn Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing van de gemeente Oldebroek, Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg, Burgemeester Marleen Sanderse van de gemeente Hattem, Burgemeester Olaf Prinsen van de gemeente Heerde, Burgemeester Celine Blom van de gemeente Nunspeet en last but not least Burgemeester Tom Horn van de gemeente Epe. 
 
Na de inloop en ontvangst van al onze gasten heeft onze voorzitter Bart Rosengarten eenieder van harte welkom geheten. Natuurlijk ligt onze focus bij het aandacht schenken aan onze veteranen maar even wat speciale aandacht voor de Burgemeesters, die in hun hoedanigheid ook het een en ander voor de veteranen betekenen, is zeker op zijn plaats. 
Met hun aanwezigheid en het ondertekenen van een intentieverklaring onderstrepen zij het belang van de aandacht en de erkenning voor de veteranen. 

Ook voor deze lunch heeft het team van Paresto weer alles uit de kast getrokken om de gasten een heerlijke lunch voor te schotelen. 

Wederom voor ons als organisatie een prima activiteit waar we met plezier op terug kijken en waar door de aanwezige veteranen weer vele herinneringen onderling werden gedeeld. 

********************

04 mei 2024, Dodenherdenking

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit het toenmalig Koninkrijk der Nederlanden, de koloniale oorlog in Indonesië, Europa en Zuidoost Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking op de LbO is met name gewijd aan de omgekomen Artilleristen en vindt plaats bij het Artilleriemonument. Dit monument heet officieel “Monument voor gevallen artilleristen tijdens WO II, in Indonesië en Korea”.

Middels een stille tocht, een kranslegging en een defilé langs het monument gedenken en eren wij deze collegae.

De herdenking was dit jaar druk bezocht en is wederom op zeer waardige en respectvolle wijze uitgevoerd.

********************